Rent vatten en mänsklig rättighet?

Musikhjälpen är ett samarbete mellan P3 Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen där man samlar in pengar för olika undangömda humanitära katastrofer. I år går pengarna för arbetet att ge människor rent vatten i slumområden.

Vi tar många saker för givet i Sverige. I fredags hade vi strömavbrott här på Gotland. Det varade inte längre än ett par timmar men det fick oss att stanna upp och inse hur beroende vi är av el. Vi kunde inte jobba, inte dricka kaffe och vi funderade på om skolan kunde hålla öppet.  Detsamma gäller tillgången till rent vatten, vi tar det för givet att vi alltid har tillgång till rent vatten. Den genomsnittliga dagsförbrukningen av vatten i Sverige ligger på 310 liter/ person. FN har i en uträkning uppskattat människans behov till 20- 50 liter per person och dygn.

Om vi räknar in såkallat virtuellt vatten, det vattnet som används för att framställa mat, kläder och andra produkter som vi använder vi i snitt ca 6000liter vatten/dag och person.

Forskarna har massor av exempel på hur mycket vatten som går åt för att framställa olika produkter. För att tillverka en personbil används 450 000 liter vatten, till en T-tröja går det åt 4100 liter, en hamburgare kräver 2400 liter, en latte behöver 200 liter, ett ägg 135 liter och ett A4-papper 10 liter.

Drygt en miljard av världens sju miljarder människor saknar tillgång till rent vatten och över två miljarder till god sanitet. Varje år dör över 1,5 miljoner barn på grund av smutsigt vatten och dålig hygien.

Vi har tillsammans med GotlandsFlyg och Destination Gotland skänkt en ”magisk weekend på Gotland” till musikhjälpens aktion. Nu när det är 34 minuter kvar på aktionen så har den genererat 14100 kr som går direkt till arbetet för att flera människor ska få tillgång till rent vatten.

Uppdatering: aktionen är avslutad och paketet gick för 15600 kronor. Vi ser verkligen fram mot att guida de glada vinnarna längs de gotländska kusterna och hoppas att vårt bidrag kan göra skillnad. 

About these ads
Rent vatten en mänsklig rättighet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s