2011 – ett hektiskt år på Hotel Stelor

Nu har 10 dagar av det nya året redan avlöpt och det är på sin plats att se tillbaka och reflektera lite över året som har gått. 2011 är och förblir ett speciellt år för Karin mig och Hotel Stelor.

Nedan följer en snabb genomgång från januari till december. Allt som hänt är såklart inte med och en del saker har vi säkert helt förträngt. Men vi gör ett försök.

Januari

  • Inköpsresa i Stockholm med Elin Rahnberg.
  • Karin jobbar dubbelt på Donnergymnasiet (200% alltså) samtidigt som allt börjar snurra på i allt snabbar takt på hotellet.
  • Bert och Morgan har fullt upp att ställa om huset till hotell. Vi befinner oss i rivningsfasen och hittar spännande saker. Jag ägnar många svettiga och mörka kvällar åt att gräva ur gammal kalk och halm som ligger i bjälklagen.
  • Elin blir klar med loggan.
  • Det pågår ett intensivt arbeta med att hitta fram till Stelors uttryck och stil.

Februari

  • Jag och Karin åker till Sälen för att åka skidor med Karins familj. Vi tvingas på grund av ett kraftigt snöoväder att övernatt på ett Best Western i Avesta och inser att inte alla hotell kan vara bra.
  • Vi åker på nattliga räder till Kalmar och ända ner till Kristianstad för att få hem de möbler vi vill ha.
  • Vi inser att brandreglementet kring hotellbyggen är ofantligt komplicerat och skaffar en brandkonsult.
  • Rumsindelningen växer fram så sakteliga och vi inser att vi har haft en oerhörd tur som har fått hantverkare som är lyhörda och som accepterar att förutsättningarna ändras på timbasis.
  • Vi jobbar med och får in en ansökan om glesbydgsbidrag för restaurangbygget. Det är ett EU-stöd, vilket betyder att det per definition är ett väldigt omfattande arbete.
  • Inköp av interiör fortgår. Det går upp för oss av vi skall fylla runt 500 kvm med innehåll. Karin får stenkoll på både Blocket och Tradera.
  • Vi ingår ett samarbete med Kalle och Sanna som har en antikaffär i Visby.

Mars

  • I mars utökas manstyrkan på bygget. Morgan, Thomas och Fredrik kommer till vår undsättning och påbörjar bygget av restaurangen.
  • Anna Sundström börjar fota och försöker hitta vinklar där byggdammet inte finns och det finns hela golvplankor. Det börjar bli dags att sälja rummen (som ännu inte finns)!
  • Vi sätter oss in i den oerhört komplexa värld av olika säljkanaler som finns i hotellvärlden. Vi inser att vi inte kan sälja alla nätter själv och biter i det sura äpplet och lägger ut tillgänglighet på Booking.com et al. Vi blir bokningsbara.
  • Hemsidan blir klar och 1:a versionen läggs ut.
  • Karin köper in sängkläder, handdukar och morgonrockar från Mille Notti för stora högar av pengar.
  • Vi börjar få lite press och är med i Näringsliv Gotland och Gotlands Tidningar (endast papperstidningen).

April

  • Vi får vår första bokning.
  • Köper in en hel del inventarier till restaurangen.
  • Bygget fylls med fler människor och nu huserar också 2-4 målare i hotellet som sätter upp tapeter och målar väggar och tak.
  • Vi får hem utemöblerna.
  • Trapporna sätts på plats i hotellet.
  • Karin skriver alkoholprov och förbereder sig på livet som kock genom att praktisera för mästerkocken Jocke på Wallers krog i två dagar.
  • Allt fler människor kommer till vår undsättning. Mia och Stefan jobbar för fullt för att få bukt med trädgården, Tobbe målar tak, Ann-Sofie målar element, Gustaf och Henrik gräver ut golvet i entrén och Karins mormor kommer och styr upp resten.
  • Det kulminerar på Valborg då vi bjudit in till arbetshelg. Folk kommer från när och fjärran. Ladan målas, ved klyvs, lammstängsel sätts upp, trädgården städas, fyrhjulingar körs i full fart fram och tillbaks, kök och diskrum kaklas, öl dricks och mat serveras för första gången i restaurangen.

Maj

  • Gräs rullas ut på uteserveringen.
  • Menyn som vi skall servera under sommaren börjar ta form.
  • Köket blir färdigkaklat.
  • Vi får reda på att vi skall vara med i Residence.
  • Lammen anländer.
  • Sista helgen så ”smygöppnar” vi hotellet och restaurangen. Folk som skall bo på hotellet kommer med båten på fredagsnatten. Hantverkarna gör en hjältemodig insats och det mesta blir klart under veckan. Dagarna dränks i förvirring och en ständig stress. Vi byggstädar 500 kvm hotell och restaurang under fredagskvällen. Våra första gäster får vänta en halvtimme i loungen medans vi bäddar klart deras rum.
  • Vi huserar 30-årssittningen i restaurangen på lördagskvällen. Köket har inte kommit och allt vi har är en gasspis, en fritös och en ugn. Ugnen går sönder innan vi hinner tillaga något och vi får bära in en vanlig hushållsugn. Anders och Karin improviserar ångbad i fritösen. På något sätt så avlöper ändå kvällen väl.

Juni

  • Vi öppnar officiellt med en invigning och öppet hus. Det kommer många många fler än vi räknat med och Karin får kalla in både Curt och Mia i köket för att få ut strömming till folket.
  • Alla som varit inblandade i bygget (ganska många vid det här laget) bjuds på middag i restaurangen.
  • Hotel Stelor finns med i Aftonbladets sommarbilaga.
  • Midsommarfirande med 150 gäster vid stången och 100 sittande gäster på den efterföljande midsommarbuffén.
  • Vi öppnar vår a la carte servering.
  • De sommaranställda börjar strömma till.

Juli

  • Första veckan i juli är Almedalsveckan, en av sommarens mest hektiska veckor. Hotellet fullt till bristningsgränsen och vi kämpar i restaurangen för att hinna med alla gäster.
  • Julinummret av Residence kommer ut och vi är med på en helsida.
  • Gotlands Allehanda skriver en minst sagt märklig artikel om oss, våra iPads och Twingly.
  • Vi börjar med måndagsspelningar i restaurangen.
  • Von Thord kommer hit och gör en spelning.
  • Emil Jensen gör en fantastisk spelning i ladan och Emil bloggar om det.
  • Skriet gör en av mycket få spelningar.
  • Konstant fullt både på hotellet och i restaurangen.
  • Vi gör en del cateringuppdrag.
  • Det kommer fint besök ända från USA i form av Jakob och Christina. Dom kommer tillsammans med Hugo (som ju är ett minst lika fint bessök).
  • Elina och Johan besöker oss och får spendera sin semester med att hjälpa till i köket.
  • Bio i ladan.

Augusti

  • Full fart de första två veckorna i augusti, minst lika fullt upp som i juli. Sen händer något. Den 14:e augusti, dagen efter att Medeltidsveckan tagit slut, är det som om någon har dragit ur strömmen. Från att kvällen innan ha haft fullt i restaurangen, så är det nu på måndagen, i stort sett helt tomt. Alla har åkte hem och sommaren är defacto över.
  • Vi håller en lovordad vinprovning tillsammans med Richard Gabrielsson.

September

  • Karin och jag åker på en resa till Grekland för att pusta ut och reflektera över sommaren.
  • Vi håller i vår första konferens.
  • Vi håller restaurangen öppen vissa helgdagar och börjar servera lammlägg, något som blivit lite av en paradrätt under hösten och vintern.

Oktober

  • Vi plockar äpplen i trädgården och åker iväg till ett musteri med dom och kommer hem med vår alldeles egna äppelmust.
  • Karin börjar jobba på Donnergymnasiet på heltid igen.
  • Mycket pappersjobb och planer för framtiden.
  • Vi håller i fler konferenser.
  • Vi får hem vår häst, Bobrikov, igen och Karin börjar rida.

November

  • Vi får besök av VG som gör ett reportage som kommer som mittuppslag i lördagstidningen i mitten av december.
  • Besök av andra journalister.
  • Försöker fortfarande komma ner i arbetstid och nå vårt mål på 40 timmars arbetsvecka. Dock utan att lyckas.
  • Selma kommer hem från sitt, något förlängda, sommarkollo hos Karins syster Maja.
  • Vi håller i gåsamiddag.
  • En whiskeyprovning hålls i loungen.
  • Donner goes Stelor! Donnergymnasiet börjar hålla luncher hos oss på torsdagar och fredagar.
  • I slutet av november har vi våra första julbord.
  • Mia, Karin mamma, börjar jobba hos oss som massör.

December

  • Tiden fram till jul fylls av julbord.
  • Donner goes Stelor fortsätter sitt segertåg och fyller restaurangen ända fram till sista dagen.
  • Vi tar lite julledigt över julhelgen och tar emot gäster på hotellet som stannar över nyår.

2011 har varit ett fantastiskt spännande år för Hotel Stelor och vi är övertygade om att 2012 kommer att bli minst lika spännande.

Kategorier: Företaget | 14 kommentarer

Inläggsnavigering

14 reaktioner på “2011 – ett hektiskt år på Hotel Stelor

  1. Hilda Kårbring

    Ni är så modiga och duktiga! Ni gör mig stolt över människan och jag önskar er allt det bästa av 2012!

  2. anmara

    Wow. Otroligt vad man kan hinna med när man vill och/ eller måste. Hur kändes det att sammanfattar allt, och sedan läsa? ;)

    • Det är alltid bra att sammanfatta saker. Då ser man att man faktiskt har gjort något. Det är lätt att glömma annars.

      • anmara

        Håller helt med! Gör det själv också. Tycker bara att det är obeskrivligt mycket som ni har gjort och att det kanske kändes lite surreal att faktiskt se hur mycket ni höll på med under 2011. Är verkligen djupt imponerad!

  3. Hurra vilket fantastiskt år! Grattis!

    2012 kommer bli magiskt.

  4. Jakob

    I like, very much. Kul med reflektioner, värdefullt också.

  5. Wigström

    Tack så väldigt mycket för detta lyft i socknen, det bästa på länge. Vi gjorde vårt bästa för att det skulle finnas hungriga gäster, (vi och våra gäster)!
    Promenadavstånd till ett jättemysigt ställe förgyllde sommaren. Vi ses till våren!

  6. Berit

    Jag är mycket imponerad av vad ni skapat!!

  7. Maud Milton

    Fantastiskt arbetat av er båda!! Min kollegas pappa pratar ännu om när du Björn guidade honom på Stelors ägor!

    Lycka till 2012!

  8. Ingela Penje, Harald Norbelie

    Ni har varit och är fantastiska i er entusiasm. Det bästa som hänt Västergarn på mycket länge. Vi väntar och längtar tills ni slår upp portarna igen.

  9. Ett stort lyft för Västergarn! Så bra att det finns entreprenörer som har energi och vill investera!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Create a free website or blog at WordPress.com. Adventure Journal-temat.

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggers like this: