Fåglar

Den här veckan har fåglar varit ett återkommande tema. Vi bor ju precis invid Paviken som är en väl ansedd fågelskådningsplats och tillika fågelskyddsområde men det brukar inte vara lika påtagligt som det har varit den här veckan.

I lördags flög det in en helt fantastiskt vacker kolsvart korp i vårt fönster och dog. Den låg vackert på altanen med en korps värdighet och tillsynes helt utan yttre skador. Jag ringde Anna för att kolla om hon ville använda sig av den vackra korpen i ett fotomontage, det ville hon. Men på morgonen när fågeln skulle levereras så fanns endast fjädrar kvar på altanen. Jag trodde att det var räven som hade ätit upp den vackra korpen. Men senare i veckan så får jag bevis för att så inte är fallet…

Fler fåglar följer, på måndagskvällen när jag och Björn kommer hem från jobbet får vi stanna bilen och jag får gå ut och puffa en storspov av vägen. I den stunden visste jag inte att det var en storspov utan fick ringa min fågelexpert Berit som fastställde arten. Tyvärr fick jag inte något kort på den men den såg ut så här:

Denna strandfågel hade beslutat sig för att mittsträngen av vägen var en bra sovplats denna kväll. Storspovarna är enligt rykten ganska skygga men inte detta bestämda exemplar.

Tisdagens fågelskådning var en mäktig upplevelse. Vi var på väg till Klintehamn för att jobba. Solen var stor, eldröd och verkade ha svårt att orka upp över trädtopparna. Bara denna syn var magisk. Sedan ser vi en stor havsörn som glider längsmed bilens högra sida i samma hastighet som vi. Vi åker sida vid sida säkert 200 m och sen viker den av och dyker ner i havet. En total naturupplevelse!

onsdagen sitter jag, mamma och Björn vid matbordet och tittar ut genom fönstret, på altanen sitter en falk och äter på resterna av en annan fågel som gått samma fönsteröde tillmötes som den vackra korpen. Det var alltså inte räven… Falken upptäcker oss, ger oss arga ögat för att vi stör mitt i middagen och flyger iväg med den lilla fågeln.

Senare samma dag hör Björn ljud från den öppnaspisen på hotellet. Det är en fågel som har ramlat ner i skorstenen och kommer varken upp eller ner. Det blir jag som får göra en tapper räddningsinsats då Björn är paniskt rädd för fåglar (tillsammans många andra farliga smådjur). Det visar sig vara två korpar, en död och en ganska omtumlad.

Räddningsaktionen…

… och frisläppandet.

Idag torsdag så fortsätter vi på fågeltemat genom att låta Per Stumle skjuta lerduvor med våra konfererande gäster på hotellet.

About these ads
Fåglar

2 reaktioner på ”Fåglar

  1. jim sundberg skriver:

    Hej Karin,
    Kul historia med ”korparna”. Det rör sig däremot om kajor! De häckar i håligheter: stora träd eller i skorstenar! De två kajor du räddade från skorstenen letade säkert boplats!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s