Nya världar

Jag klarade mig igenom en galen sommar med livet i behåll.

En sommar då jag äntrade en helt ny värld, restaurangvärlden. Sommaren då jag blev kock. Sommaren då vi öppnade en restaurang och ett hotell. Sommaren då vi äntrade servicebranschen.

Jag tycker om att skifta perspektiv och att gräva mig djupare in i områden som ligger bortom min begreppsvärld. Jag har gjort det förut men då i ett mer behagligt tempo. I sommar så har jag äntrat en helt ny värld i ett skenande tempo, där ingen tid funnits för en behaglig inskolning. I den här världen har jag på riktigt känt av påtaglig stress (som när alla gästerna i restaurangen ska ha olika maträtter vid samma tidpunkt och jag inte har hunnit googla receptet innan). Jag har irriterat mig på små obetydliga ting (så som att servi-triserna/-törerna har lagt bongarna i fel ordning (jag har även lärt mig vad en bong är…)). Jag har svettats i värmen från gasolgrillen, lagat mat till typ 70 personer varje kväll (tack google för all information om hur gör) rökt restaurang-cigg på baksidan av köket (inte för att jag tycker att det är så gott utan mest för att få en liten, liten paus i matlagningen). Jag vet efter den här sommaren vad en riktigt bra prepp innebär (jag har först fått lära mig att det finns ett ord som heter prepp). Jag har på riktigt beställt en björnfitta av en leverantör den här sommaren…(vokabuläret i denna värld skiljer sig en aning ifrån skolvärldens)

Jag har också tidigare äntrat andra, för mig helt nya världar. Universitetet är en egen värld som jag anslöt mig till 2001. Ett eget språk, normer och en hierarki som inte hade funnits i mitt liv tidigare. En acklimatisering in i den akademiska världen var relativt smärtfri förutom att mina höga ideal och min naiva världsbild om att jag kunde göra skillnad inte fick plats i den akademiska ramen.

När man äntrar en ny värld inser man att det inte är en värld utan flera världar under samma namn.  Jag ingick i Universitetsvärldens filosofiska avdelning. I den världen tillhörde jag Pol. Mag programmet. Ett program med gamla anor och självförtroende. Här fanns många drömmar om att förändra världen, bli framgångsrik, göra karriär, nå toppen och göra skillnad. Föreläsarna påpekade vikten av vår betydelse på den framtida politiska- eller byråkratiska arenan. Vi hade en egen sång som handlade om att Sveriges framtid vilar i våra händer. Att vi var speciella och viktiga rådde inget tvivel om. Det som det däremot rådde tvivel om var hur vi alla skulle få plats på toppen. Världen på polmag blev ganska hård i takt med att folk förstod att vägen dit var ganska brant och väl där var toppen väldigt liten.

På samma universitet under samma fakultet äntrade jag två år senare ännu en ny värld. Lärarprogrammet. Till skillnad från polmag så fanns här inga stolta sånger om att Sveriges framtid vilade i våra händer. Däremot fackligt anslutna grå tanter som kom till universitetets cafeteria och talade till oss om de dåliga lönerna och den usla statusen i samhället. Här fanns inga toppar att trängas på men dock ett massivt dåligt självförtroende att slåss med.

Parallellt med mina studier tillhörde jag även hästvärlden. Här rådde helt andra normer och värdesystem. Andra saker var viktiga. En värld som blir väldigt märklig då den rymmer väldigt många individualister. Individualister som ska samsas i samma stall. Att ha häst tar upp fantastiskt mycket tid och många som håller på med hästar måste stänga ute många andra världar för att hinna med hästvärlden. När en värld får ta upp för mycket av ens tid så växer just den världen i proportion till verkligheten. Detta inträffar märkligt nog ofta hos just hästmänniskor. När det inträffar kan små obetydliga saker i det stora hela (i den verklighet som inte ryms hos dessa människor), som att ett täcke lagts på för sent på kvällen eller om en häst fått en skopa havre för mycket, bli oändligt stora och nästan livsavgörande.

I sommar har jag äntrat restaurangvärlden. Här beställer man björnfittor, röker restaurang-cigg och träffar oändligt mycket folk. Jag har alltid gillat att befinna mig i olika världar med olika fokus, livet blir mer spännande i växlingen mellan stall, universitet, fest och allvar. Jag tror att vi i vår verksamhet drar stor nytta av att restaurang- och hotellvärlden bara är en av alla de världar som vi växlar mellan i vår vardag. Det finns ett ordspråk (eller kanske mer av ett uttryck) som lyder ”don’t take yourself so fucking seriously” och jag tror att det är en bra filosofi. Tar jag mig själv eller den värld jag för stunden befinner mig i på för stort allvar finns stor risk att jag tappar fästet till den ständigt pågående verkligheten.

Nya världar

10 reaktioner på ”Nya världar

 1. suzanne westberg skriver:

  Underbar läsning! Ni har varit så duktiga i sommar!! Och det har varit så god mat!Ingen nämnd och ingen glömd! Kram

 2. Linnea skriver:

  Himla bra text! Men jag blir ju himla nyfiken på vad en björnfitta är i er nya värld….?! Hoppas ni har det riktigt, riktigt bra i Grekland. Njut! Kram

 3. anki schandl skriver:

  Sååå bra skrivet Karin! Det märks i din text att vila, kärlek, god mat och dryck samt lite sol har gjort susen för ditt välbefinnande. Härliga reflektioner från en mycket intelligent kvinna. Stor kram!

 4. Peter Simonsson skriver:

  Grymt Karin! Det var jättekul att få hälsa på er i somras och prova den goda, googlade maten! Mycket bra skrivet, lycka till med allt och ”keep up the good work”! :)

  Hoppas på återseende nästa sommar!

 5. Maud Milton skriver:

  Tummen upp Karin!

  Fast den värld av skolvärlden du ger har jag inte träffat på! Efter 37 år i den som lärare så är det just ordspråket som du hänvisade till som gäller här!

  Härligt att läsa om de olika världarna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s