Gotlands Allehanda skriver om Hotel Stelor

Idag skiver Gotlands Allehanda om att Hotel Stelor är först i Sverige med att erbjuda gästerna gratis Ipad på alla rum. Kul, tycker vi.

Tyvärr har journalisten fått en del om bakfoten när det gäller mitt andra företag TwinglyDisclaimer; jag arbetar inte aktivt i bolaget men är fortfarande styrelseordförande och delägare.

I artikeln står det att tidningen Sydsvenskan kritiserat bloggsökmotorn Twingly för att leverera länkar med rasistiskt innehåll till tidningen. Det stämmer inte alls. Sydsvenskan har inte kritiserat Twingly. Sanningen är snarare tvärtom, Sydsvenskan har varit mycket nöjda med samarbetet med Twingly under alla år. Och ingen har framfört någon kritik om rasistiska blogglänkar. Mer om hur samarbetet mellan Twingly och Sydsvenskan har varit går att läsa i Twinglys blogg.

Det känns lite märkligt att Gotlands Allehanda valt att vinkla nyheten så som dom gjort, utan att låta varken mig eller Twingly komma till tals. Därför har vi här på morgonen ringt och påpekat felet. Det resulterade i att den felaktiga artikeln snabbt och utan vidare diskussion plockades bort från internetupplagan på helagotland.se. Jag hoppas att jag framöver ska lyckas locka någon journalist från Gotlands Allehanda att komma till Hotel Stelor. Då ska jag ta chansen att prata om hur bloggar funkar, hur Twingly funkar och om hur vi på Stelor använder oss av sociala medier som en viktig del av vår hotellverksamhet. Och kanske, kanske, så får de även använda någon av våra nya, fina Ipadar ;-)

Björn Milton

About these ads
Gotlands Allehanda skriver om Hotel Stelor

5 reaktioner på ”Gotlands Allehanda skriver om Hotel Stelor

 1. Maud Milton skriver:

  Tyckte det var konstigt det där med rasistiska bloggar men tänkte att det hade blivit något fel! Tyvärr är det skrivna ordets makt stor så det är nog så att en del läsare ufattar detta fel och glömmer bort artikelns egentliga innehåll…
  Du Björn måstge nästan gå ut med en dementi!!!

 2. Ulrica Ingelmark, redaktionschef och ansvarig utgivare, Gotlands Allehanda skriver:

  Riktigt så som Björn Milton skriver är det inte. Ingen av Gotlands Allehandas journalister har skrivit notisen vilket också framgår av en byline undertill. Det GA har gjort är att publicera en notis från helagotland.se. och det tar jag förstås ansvar för. Jag har pratat med Karin Milton och håller fullt och fast med om att det är en märklig koppling. Jag har erbjudit att vi i papperstidningen ska publicera ett förtydligande kring detta, men det avböjde Karin Milton. Mer än så anser jag inte att jag kan göra.

  1. Tack för ditt svar Ulrica! Nedan följer lite ytterligare tankar.

   Från min sida så spelar det ingen roll vem som skrivit vad. Notisen publicerades i din tidning vilket innebär att du som ansvarig utgivare givetvis har hela ansvaret.

   I ditt samtal med Karin sa du att du inte kunde se några sakfel. Rättelsen du erbjöd dig att göra skulle gå ut på att det inte finns någon koppling mellan Twingly och Hotel Stelor. Det resonemanget har jag ett par problem med som jag gärna vill dela med mig av.

   Dels är det från min ståndpunkt solklart att det finns sakfel i notisen. Påståendena om Twinglys relation med Sydsvenskan basera på en artikel i Dagens Media (http://www.dagensmedia.se/nyheter/dig/article3216742.ece) som också den i sin tur baseras på andrahandsinformation som inte stämmer. Martin Källström, Twingly VD, skriver som sagt mer om det här; http://blog.twingly.com/2011/07/18/why-does-journalism-school-teach-you-to-check-your-sources/. Och att med sådana svaga källor publicera något tycker iallafall jag är en allvarlig sak.

   Dels så skulle en rättelse om att Twingly och Hotel Stelor inte har något samröre varken vara korrekt eller särskilt relevant. Så som notisen är skriven så har kopplingen mellan mig personligen, Twingly och Hotel Stelor och påståendet om problemen med Sydsvenskan redan etablerats. Dessutom så skulle även det vara ett sakfel, eftersom det finns en tydlig koppling mellan mig, Twingly och Hotel Stelor.

   Nu är det här ingen stor sak i sig. Men jag tycker det är viktigt att det finns en diskussion där vikten av kvalitet och ansvarskänsla i det journalistiska arbetet tydligt betonas, oavsett om det är sommar och man har sommarvikarier, om det är nyhetstorka eller vad det än kan handla om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s